Czym jest kolagen

Kolagen w jedzeniu – gdzie go znajdziemy i dlaczego warto go spożywać?

20 odsłon

Kolagen to białko odpowiedzialne za dobry stan wielu struktur naszego organizmu. Pomaga dbać o zdrowie stawów, skóry i kości oraz wpływa na naszą odporność. Regularnie spożywany niesie ze sobą liczne korzyści zdrowotne. Możemy spotkać go między innymi w różnego rodzaju galaretkach, podrobach i przetworach mięsnych, które powinny znaleźć się w naszym codziennym menu.

Czym jest kolagen?

Kolagen to naturalne biało fibrylarne, które jest budulcem tkanek naszego organizmu. W jego składzie znajdują się duże ilości aminokwasów białkowych, takich jak prolina, glicyna, hydroksyprolina i hydroksylizyna. Wyróżniamy dwa podstawowe typy kolagenu, zależne od jego budowy i miejsca występowania. Typ I znajdziemy w kościach, ścięgnach i skórze, typ II – w chrząstce stawowej. Naturalna produkcja kolagenu w organizmie spada wraz z wiekiem, stąd u osób po 25 roku życia wskazane jest dostarczanie go z pokarmem lub specjalnymi suplementami. Więcej na temat kolagenu możecie przeczytać w tym artykule – https://bol-stawow.pl/kolagen/.

Naturalny kolagen – występowanie

Kolagen naturalny to nic innego, jak białko endogenne, samoczynnie wytwarzane przez organizm. Może ono być materiałem pochodzenia roślinnego bądź zwierzęcego. W sprzedaży znajdziemy głównie kolagen naturalny w formie żelu, pozyskiwanego ze skóry słodkowodnych ryb – tołpyg. To tak zwany kolagen rybi, niezwykle pozytywnie oddziałujący na ludzkie ciało. Posiada właściwości poprawiające elastyczność i zdolności regeneracyjne skóry, a także pomaga w gojeniu ran i zmniejszaniu widoczności blizn.

Kolagen w pożywieniu – gdzie go szukać?

Oprócz naturalnego, rybiego kolagenu, składnik ten znajdziemy w wielu łatwo dostępnych pokarmach. Dużą dawkę tego rodzaju białka posiadają wszelkie produkty z żelatyną – galaretki owocowe, z kurzych łapek i nóżek wieprzowych, ryby w galarecie oraz wywar z gotowanych chrząstek. Spore ilości kolagenu są obecne także w podrobach oraz przetworach mięsnych – między innymi salcesonie. Aby uzyskać pozytywne skutki spożywania tego typu białka, bez ryzyka nadmiernego wzrostu masy ciała i poziomu cholesterolu, kolagen należy przyjmować z rozsądnym umiarem.

Znaczenie kolagenu dla organizmu

Kolagen ma istotne znaczenie dla procesów starzenia się organizmu. Wpływa na rozciągliwość i wytrzymałość skóry, ścięgien, kości i stawów, chroniąc je przed skutkami urazów mechanicznych. Jest niezbędny dla zachowania prawidłowego położenia organów wewnętrznych, utrzymania właściwego poziomu nawilżenia naskórka i odnowy jego komórek. Dodatkowo jest powiązany z naszą odpornością – zapobiega rozprzestrzenianiu się patogenów, toksyn i komórek nowotworowych.

Niedobór kolagenu prowadzi do pojawienia się zmarszczek, utraty elastyczności skóry oraz pogorszenia funkcjonowania stawów i ścięgien. Powoduje bóle kręgosłupa, trudności z poruszaniem się, cellulit czy zły stan włosów i paznokci. Jego suplementacja jest szczególnie istotna u osób po 25 roku życia oraz ludzi intensywnie uprawiających sport, u których dochodzi do zwiększonego niszczenia kolagenu oraz zaburzenia jego produkcji.